Stavte se pro sladkou vzpruhu! Objednávku online si můžete vyzvednout u nás nebo nechat doručit domů. Jsme i na Woltu a Rohlíku.

Příběh Myšáka
První hosty přivítal Fran­tišek Myšák v roce 1911. Ti na jeho pome­ranč­­ové placičky stáli fronty až na ulici. Pak ale přišla změna poli­tic­kého režimu a příběh cukrárny nabral jiný směr.
Fran­tišek Myšák. Povoláním cukrář, srdcem objevitel.
Jedním z jeho zlepšováků byly divadelní bonbony prodávané v lýkových pytlících, aby během představení nerušily šustěním. Jeho syn v roce 1958 na Světové výstavě v Bruselu ohromil košem z marcipánových hub, které byly k nerozeznání od opravdových.
Jak se historie odráží v náší práci?
Šéfcukrář Lukáš Pohl považuje tvůrčí přístup, respekt k lidské práci a kvalitní suroviny za nadčasové principy. Proto je společně se svým týmem uplatňuje v Myšákovi i dnes, jak vysvětluje v rozhovoru pro Jídlo a radost.
Lukáš Pohl není v Ambiente nováčkem. Dělal cukráře v Café Savoy, michelinské La Degustation i newyorské Hospodě.
„Masa­ryk milo­val meruňky. K jeho 80. na­ro­ze­ninám jsme jimi dort doslova narvali.“
Fran­tišek Myšák ml. vzpomíná, jak se svým otcem pekli dort pro prvního českos­lo­ven­ského prezidenta.
Už 80 let chodí Pražané za vyhlášeným zmrzlinovým pohárem.
Vanil­ková zmrz­li­na, kara­mel, šlehačka a gri­liáš tvoří původní recept Myšákova poháru. My jsme do kara­melu přimíchali trochu kávy a ce­lou pochoutku naser­víro­vali do skleněného poháru vytvořeného na míru.
Fasáda a přízemí cukrárny jsou jediné docho­vané části původní budovy.
Při rekon­st­rukci v roce 2007 zbytek domu spadl a byl posta­ven znovu. Proto do prvního patra archi­tek­tka Tereza Froňková a Ol­goj Chor­choj umís­tili novou tapisérii a křišťálové lust­ry. Možná vás překvapí, co všechno objevíte při jejich důklad­ném zkoumání!
Průčelí domu je jednou z ukázek rondokubismu, známého také jako obloučkový nebo národní styl.

Jak šel čas

  • 1911
    Fran­tišek Myšák kupuje dům ve Vodič­kově ulici, kde otevírá svou cukrárnu.
  • 1922
    Cukrárna se rekon­st­ruuje podle návrhu Josefa Čapka a rozšiřuje o tři patra.
  • 1941
    František Myšák umírá a firmu přebírá jeho stejnojmenný syn.
  • 1949
    Nový režim nemá živnostníky rád. Myšák ml. je odvezen do tábora nucených prací v Jáchymově.
  • 1950
    Podnik je znárodněn. Myšák v něm zůstává jako zaměstnanec.
  • 1958
    Myšákův marcipán se dostává na Světovou výstavu v Bruselu.
  • 1959
    Nově jmenovaný podnikový ředitel Myšáka propouští. V sousedním podniku Tatran ho ale najímají jako cukráře.
  • 1971
    V anglickém Torquay se koná Mezinárodní gastronomický festival a František Myšák na něm získává zlatou medaili.
  • 1992
    František Myšák umírá ve věku 85 let.
  • 2007
    Během rekonstrukce budovy dochází ke zřícení její velké části. Zachovala se jen fasáda a přízemí cukrárny.
  • 2017
    Ambiente přebírá prostory ve Vodičkově ulici a navazuje na prvorepublikovou tradici Myšákova cukrářství.
  • 2019
    Do Myšáka se vrací cukrářská výroba. Druhé patro provoněly croissanty a čerstvé zákusky.