Historie

Píše se rok 1904 a František Myšák otevírá vlastní cukrárnu. Vše měl promyšleno do detailu — dbal na vysokou kvalitu surovin, najímal ty nejlepší architekty a dobře se staral o zaměstnance.

Pohled na schodište (foto Trousil, 1940)
Pohled na schodište (foto Trousil, 1940)

František Myšák byl váženým cukrářem — pod jeho rukama vznikaly dorty pro známé osobnosti politického, kulturního i sportovního světa. Dort od Myšáka měl na svých 80. narozeninách i T. G. Masaryk.

„Považuji za nutno zdůraznit, že všechny výrobky byly jen z hodnotných surovin. Margarín nesměl překročit práh dílny. Za války ovšem přišly samé náhražky. Otec byl z toho všecek nešťasten. Říkával, že to je chemie a ne cukrařina,“ pamatuje syn František, který se stejně jako otec stal mistrem v oboru a převzal rodinný podnik.

Cukrárna fungovala pod taktovkou rodiny Myšáků do konce války, pak byla úředně zavřena. Největší rána přichází po únoru 1948 — podnik byl znárodněn a přítomnost rodiny Myšáků se stala nežádoucí.

František Myšák mladší naštěstí zůstává v oboru a sklízí úspěchy na mezinárodních soutěžích — třeba na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu.

Původní bar (foto Trousil 1940)
Původní bar (foto Trousil 1940)

Myšákovy zákusky mlsaly rovněž tehdejší celebrity, jako Oldřich Nový, Ema Destinnová, Růžena Nasková nebo tenista Jan Koželuh.

Mezi originální recepty cukrárny patřily pomerančové placičky a karamelový krém. Stálicemi nabídky byly tzv. ledovky, indiánky, trdlovec (těsto opékané na rožni) nebo ovoce z marcipánu.

Novinky najdete na našem
FacebookInstagram