František Myšák. Povoláním cukrář, srdcem objevitel.
Jedním z jeho zlepšováků byly divadelní bonbony prodávané v lýkových pytlících, aby během představení nerušily šustěním. Jeho syn v roce 1958 na Světové výstavě v Bruselu ohromil košem z marcipánových hub, které byly k nerozeznání od opravdových.
Lukáš Pohl není v Ambiente nováčkem. Dělal cukráře v Café Savoy, michelinské La Degustation i newyorské Hospodě.
Jak se historie odráží v náší práci?
Šéfcukrář Lukáš Pohl považuje tvůrčí přístup, respekt k lidské práci a kvalitní suroviny za nadčasové principy. Proto je společně se svým týmem uplatňuje v Myšákovi i dnes, jak vysvětluje v rozhovoru pro Jídlo a radost.
„Masaryk miloval meruňky. K jeho 80. narozeninám jsme jimi dort doslova narvali.“
František Myšák ml. vzpomíná, jak se svým otcem pekli
dort pro prvního československého prezidenta.
dort pro prvního československého prezidenta.
Už 80 let chodí Pražané za vyhlášeným zmrzlinovým pohárem.
Vanilková zmrzlina, karamel, šlehačka a griliáš tvoří původní recept Myšákova poháru. My jsme do karamelu přimíchali trochu kávy a celou pochoutku naservírovali do skleněného poháru vytvořeného na míru.
Fasáda a přízemí cukrárny jsou jediné dochované části původní budovy.
Při rekonstrukci v roce 2007 zbytek domu spadl a byl postaven znovu. Proto do prvního patra architektka Tereza Froňková a Olgoj Chorchoj umístili novou tapisérii a křišťálové lustry. Možná vás překvapí, co všechno objevíte při jejich důkladném zkoumání!
Jak šel čas
1911
František Myšák kupuje dům ve Vodičkově ulici, kde otevírá svou cukrárnu.
1922
Cukrárna se rekonstruuje podle návrhu Josefa Čapka a rozšiřuje o tři patra.
1941
František Myšák umírá a firmu přebírá jeho stejnojmenný syn.
1949
Nový režim nemá živnostníky rád. Myšák ml. je odvezen do tábora nucených prací v Jáchymově.
1950
Podnik je znárodněn. Myšák v něm zůstává jako zaměstnanec.
1958
Myšákův marcipán se dostává na Světovou výstavu v Bruselu.
1959
Nově jmenovaný podnikový ředitel Myšáka propouští. V sousedním podniku Tatran ho ale najímají jako cukráře.
1971
V anglickém Torquay se koná Mezinárodní gastronomický festival a František Myšák na něm získává zlatou medaili.
1992
František Myšák umírá ve věku 85 let.
2007
Během rekonstrukce budovy dochází ke zřícení její velké části. Zachovala se jen fasáda a přízemí cukrárny.
2017
Ambiente přebírá prostory ve Vodičkově ulici a navazuje na prvorepublikovou tradici Myšákova cukrářství.
2019
Do Myšáka se vrací cukrářská výroba. Druhé patro provoněly croissanty a čerstvé zákusky.