STAVTE SE NA NĚCO DOBRÉHO, NEBO SI OBJEDNEJTE ONLINE.
Fran­tišek Myšák. Povoláním cukrář, srdcem objevitel.
Jedním z jeho zlepšováků byly divadelní bonbony prodávané v lýkových pytlících, aby během představení nerušily šustěním. Jeho syn v roce 1958 na Světové výstavě v Bruselu ohromil košem z marcipánových hub, které byly k nerozeznání od opravdových.
Lukáš Pohl není v Ambiente nováčkem. Dělal cukráře v Café Savoy, michelinské La Degustation i newyorské Hospodě.
Jak se historie odráží v náší práci?
Šéfcukrář Lukáš Pohl považuje tvůrčí přístup, respekt k lidské práci a kvalitní suroviny za nadčasové principy. Proto je společně se svým týmem uplatňuje v Myšákovi i dnes, jak vysvětluje v rozhovoru pro Jídlo a radost.
„Masa­ryk milo­val meruňky. K jeho 80. na­ro­ze­ninám jsme jimi dort doslova narvali.“
Fran­tišek Myšák ml. vzpomíná, jak se svým otcem pekli
dort pro prvního českos­lo­ven­ského prezidenta.
Už 80 let chodí Pražané za vyhlášeným zmrzlinovým pohárem.
Vanil­ková zmrz­li­na, kara­mel, šlehačka a gri­liáš tvoří původní recept Myšákova poháru. My jsme do kara­melu přimíchali trochu kávy a ce­lou pochoutku naser­víro­vali do skleněného poháru vytvořeného na míru.
Fasáda a přízemí cukrárny jsou jediné docho­vané části původní budovy.
Při rekon­st­rukci v roce 2007 zbytek domu spadl a byl posta­ven znovu. Proto do prvního patra archi­tek­tka Tereza Froňková a Ol­goj Chor­choj umís­tili novou tapisérii a křišťálové lust­ry. Možná vás překvapí, co všechno objevíte při jejich důklad­ném zkoumání!

Jak šel čas

1911
Fran­tišek Myšák kupuje dům ve Vodič­kově ulici, kde otevírá svou cukrárnu.
1922
Cukrárna se rekon­st­ruuje podle návrhu Josefa Čapka a rozšiřuje o tři patra.
1941
František Myšák umírá a firmu přebírá jeho stejnojmenný syn.
1949
Nový režim nemá živnostníky rád. Myšák ml. je odvezen do tábora nucených prací v Jáchymově.
1950
Podnik je znárodněn. Myšák v něm zůstává jako zaměstnanec.
1958
Myšákův marcipán se dostává na Světovou výstavu v Bruselu.
1959
Nově jmenovaný podnikový ředitel Myšáka propouští. V sousedním podniku Tatran ho ale najímají jako cukráře.
1971
V anglickém Torquay se koná Mezinárodní gastronomický festival a František Myšák na něm získává zlatou medaili.
1992
František Myšák umírá ve věku 85 let.
2007
Během rekonstrukce budovy dochází ke zřícení její velké části. Zachovala se jen fasáda a přízemí cukrárny.
2017
Ambiente přebírá prostory ve Vodičkově ulici a navazuje na prvorepublikovou tradici Myšákova cukrářství.
2019
Do Myšáka se vrací cukrářská výroba. Druhé patro provoněly croissanty a čerstvé zákusky.
Těšíme se na vás!